Upozorenje

17. Sajam visokog obrazovanja i stipendija

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) organizira 17. Sajam visokog obrazovanja i stipendija (SAS) za učenike srednjih škola, studente, njihove roditelje, kao i nastavnike i istraživače. Informacije o mogućnostima studiranja i o pripremama za studij u Hrvatskoj ili inozemstvu, posjetitelji mogu dobiti na jednom mjestu u jednom danu! SAS je ponovo u online izdanju, a održat će se u srijedu, 13. listopada 2021. od 10 do 16 sati. Sajmu se pristupa putem web stranice IRO-a www.iro.hr. Posjetitelji mogu razgledati SAS potpuno besplatno uz unaprijed ispunjenu prijavnicu. Kako bi na vrijeme dobili upute za pristup virtualnom SAS-u, obrazac se može preuzeti i OVDJE.

Posjetitelji Sajma visokog obrazovanja i stipendija (SAS) imaju jedinstvenu priliku dobiti raznovrsne informacije iz prve ruke, od samih izlagača, kao primjerice:

1. Kakve studijske programe nude pojedina sveučilišta u Hrvatskoj i inozemstvu?

Među više od 40 izlagača, posjetitelji će na njihovim virtualnim štandovima moći pregledati materijale ili izravno razgovarati s predstavnicima njihovih institucijama o programima koje nude.

2. Gdje se može tražiti financijska podrška za studij u Hrvatskoj ili inozemstvu?

Među izlagačima se nalaze predstavnici visokih učilišta, gradova, županija, ministarstava, agencija, veleposlanstava i inozemnih kulturnih centara, tvrtki i udruga koji nude različite vrste financijske pomoći za studij u Hrvatskoj i inozemstvu.

3. Je li moguće obaviti stručnu praksu u inozemstvu?

Pojedini izlagači u sklopu svoje visokoobrazovne ponude nude i mogućnosti za obavljanje stručne prakse. Dovoljno je pogledati virtualne štandove i raspitati se o tome.

4. Što je sve potrebno za upis na studij?

Svaka visokoobrazovna institucija propisuje uvjete za upis na svoje studijske programe. Stoga je logično da se najbolje informacije mogu dobiti upravo od predstavnika tih institucija, uz chat na njihovom virtualnom štandu.

5. Što je TOEFL?

Između ostalih uvjeta za upis studijskog programa, neke institucije traže položeni TOEFL – kakav je to test i mnogo drugih informacija posjetitelji mogu saznati na posebnoj radionici koju u sklopu SAS-a priprema Institut za razvoj obrazovanja (IRO).
 VIRTUALNI ŠTANDOVI I ZANIMLJIV POPRATNI PROGRAM

Posjetitelji će moći posjetiti virtualne štandove više od 40 domaćih i inozemnih sveučilišta, veleučilišta, državnih institucija, veleposlanstava i inozemnih kulturnih centara, udruga, tvrtki te zaklada koje predstavljaju svoje studijske programe, stipendije te programe stručne prakse. Usporedo s virtualnim izlaganjem, pripremljen je zanimljiv popratni program. Ističe se tema financijske pismenosti u SAS Podcastu. Odgovor na pitanje Jesmo li financijski (ne)pismeni? pokušat će dati zanimljivi gosti: stručnjakinja za financije, student stipendist, voditeljica projekta te voditeljica obrazovnog informiranja i savjetovanja iz IRO-a koji će u panel diskusiji raspravljati o važnosti financijske pismenosti za nastavak obrazovanja.
 
Agencija za mobilnost i programe EU (AMPEU) će predstaviti prednosti virtualnih i kombiniranih mobilnosti s naglaskom na pogodnosti koje donosi u kontekstu Erasmus+ prioriteta (zeleno, digitalno i uključivo), dok će Grad Zadar predstaviti svoju aplikaciju za stipendije, e-Stipendije Grada Zadra, Grad Rijeka razne oblike stipendiranja. Sveučilište u Rijeci će predstaviti svoju bogatu ponudu studijskih programa i razne oblike financijske pomoći studentima. Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH će predstaviti svoju bogatu ponudu stipendija.
 
Posjetitelji svakako trebaju posjetiti radionicu s temom Kako do studija u inozemstvu, nakon čega slijedi i radionica o TOEFL testu. EducationUSA centar iz Hrvatske će predstaviti mogućnosti studiranja i stipendiranja na više od 4000 visokih učilišta u SAD-u. Uz navedenu temu, ističemo i izlaganje austrijskih visokoškolskih institucija i tvrtki, koje će u popratnom programu predstaviti svoje obrazovne programe i načine stipendiranja, ali i mogućnosti za obavljanje stručne prakse u Austriji. Na Sajmu će biti i izlagači koji će govoriti o mogućnosti studiranja uz stipendije u Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Sloveniji, Kanadi i drugdje.

 
.
 

Dozvolili ste korištenje kolačića na Vašem računalu. Odluku možete promijeniti.