Upozorenje

Poziv na predavanje Nataše Nefat

Katedra za zaštitu, prezentaciju i interpretaciju baštine Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci poziva vas na gostujuće predavanje: Obnova crkve sv. Jurja u Plominu – od arheoloških istraživanja i arhitektonske konzervacije do popisa inventara i uspostave sakralne zbirke.

Putem platforme Zoom u utorak, 20. travnja s početkom u 8:40 sati održat će ga Nataša Nefat, konzervatorica i viša stručna savjetnica Ministarstva kulture RH.

Poveznica
Meeting ID: 874 8656 0719
Passcode: 5fgqic
 

Od popisa inventara župe Plomin, započetog u pokušaju „gašenja vatre“ zbog nezadovoljstva župljana rezultatima obnove župne crkve Uznesenja Marijina u Plominu, projekt je s godinama prerastao u sustavnu obnovu crkve sv. Jurja „Starog“ i njenog inventara. Na tom je projektu u praksi primijenjen cijeli spektar konzervatorskih postupaka, od dokumentacije, zaštitnih arheoloških istraživanja, restauracije zidnih slika teško oštećenih prethodnom obnovom, arhitektonske konzervacije i prezentacije crkve, zvonika i okolnih zidina sa starim grobljem, do preventivnih restauratorskih zahvata na pokretnim umjetninama u crkvi i cjelovitih restauracija dotada nepoznatih renesansnih skulptura i zavjetnih darova.

Nataša Nefat diplomirala je 1999. povijest umjetnosti i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2000. godine zaposlena je kao konzervator u Konzervatorskom odjel u Puli. U tom svojstvu vodila je projekte obnove više desetaka spomenika i pokretnih kulturnih dobara, među kojima po složenosti i dugotrajnosti treba izdvojiti obnovu crkve sv. Jurja Starog u Plominu i gradskih zidina Plomina, obnovu župne crkve u Motovunu, obnovu utvrde Petrapilosa kod Buzeta, više projekata restauracije zidnih slika u Istri (crkva sv. Jeronima u Humu, crkva sv. Petra u Sorbaru, crkva sv. Flora u Pomeru, crkva sv. Duha u Balama) te drvorezbarene skulpture (romaničko raspelo iz Gračišća, drveni polikromirani oltar Paola Campse iz Motovuna, skulptura Bogorodice s Djetetom iz Mutvorana). Dobitnica je nagrade „Vicko Andrić“ Ministarstva kulture u 2020. godini za projekte u obnovi kulturne baštine za vođenje obnove utvrde Petrapilosa. Izlagala je na brojnim domaćim znanstvenim skupovima i više međunarodnih konferencija o obnovi kulturne baštine (“INTERPRETING AND PROMOTING CULTURAL HERITAGE SITES: MOSAICS IN THE REGION (EUSAIR)”, Beograd – Zaječar, 2019.; SEE Mosaics “Conservation of mosaic bedding layers – how to preserve”, Zaječar 2019.;„The future of South East Europe and the Mediterranean in the context of Climate Change: a UNESCO perspective, Venice, 6-8 November 2019“ u organizaciji UNESCO-vog Regionalnog ureda za znanost i kulturu u Veneciji).

 
.
 

Dozvolili ste korištenje kolačića na Vašem računalu. Odluku možete promijeniti.