Odsjek za povijest umjetnosti

Kontakt podaci

 

Pročelnik: doc. dr. sc. Damir Tulić, dtulic@ffri.hr

Tajnica Odsjeka: Željka Crnarić, telefon: 051/265-781, e-mail: zcrnaric@ffri.hr


Osnovno o Odsjeku

 

Odsjek za povijest umjetnosti osnovan je u svibnju 2003. godine pri Filozofskom fakultetu u Rijeci. Program studija sastoji se od trogodišnjeg preddiplomskog i dvogodišnjeg diplomskog stupnja, a diplomski studij od općeg i nastavničkog modula. Studij omogućuje izobrazbu na polju povijesti vizualnih umjetnosti koristeći suvremene metodologije u istraživanju, interdisciplinarnost, otvorenost i kompatibilnost sa srodnim studijima u zemlji i inozemstvu, njegujući međunarodnu suradnju s priznatim znanstvenicima, stručnjacima i relevantnim institucijama. Članovi Odsjeka nositelji su i voditelji nekoliko znanstvenih projekata. Odsjek tijekom akademske godine u kontinuitetu organizira  znanstvene skupove u suradnji s drugim odsjecima matičnog fakulteta, kao i drugim sveučilišnim centrima u RH i inozemstvu.

KATEDRE

Katedra za umjetnost starog i srednjeg vijeka - predstojnica: prof. dr. sc. Marina Vicelja Matijašić
Katedra za umjetnost ranog novog vijeka - predstojnica: prof. dr.sc. Nina Kudiš
Katedra za istraživanje i zaštitu kulturne baštine - predstojnik: izv. prof. dr. sc. Marijan Bradanović
Katedra za povijest i teoriju moderne i suvremene umjetnosti i arhitekture - predstojnica: doc. dr. sc. Nataša Lah

CENTRI

Centar za ikonografske studije (CIS) koji okuplja svjetske znanstvenike. Centar izdaje časopis ikonografskih studija IKON i organizira godišnji međunarodni znanstveni skup.
Centar za cjeloživotno obrazovanje Odsjeka za povijest umjetnosti (CCO-OPU) koji se bavi provođenjem i poticanjem disciplinarnih i multidisciplinarnih, multimedijalnih, interdisciplinarnih znanstvenih i stručnih istraživanja i edukacija, te odnosa s javnošću.

REDOVITI GODIŠNJI ZNANSTVENI SKUPOVI

Teorijski dijalozi, u organizaciji Katedre za povijest i teoriju moderne i suvremene umjetnosti i arhitekture (http://issuu.com/puffri)
Dijalozi s baštinom, u organizaciji Katedre za istraživanje i zaštitu kulturne baštine (http://dijalozisbastinom.wix.com/dijalozi)


Popis djelatnika