Upozorenje

Vijesti i događanja

Festival queer i feminističke kulture SMOQUA

Centar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci poziva vas na dvije tribine na temu ljudskih prava u kojima sudjeluju zanimljivi govornici koji po prvi puta gostuju u Rijeci. Obje tribine udruga LORI organizira u okviru festivala queer i feminističke kulture Smoqua koji se održava u Rijeci od 17. do 19. svibnja 2018. godine. Ove godine, Smoqua ima međunarodni karakter te uključuje izvođače/ice i sudionike/ice iz više europskih zemalja (i SAD-a) te se obje tribine održavaju na engleskom jeziku.

U četvrtak, 17. svibnja 2018. s početkom u 17:30, u Gradskoj vijećnici (Korzo 16) održat će se tribina „Presjek stanja prava LGBT osoba i žena u Europi“ (Overview of the State of Rights of LGBT Persons and Women in Europe) s gošćama Florin Buhuceanu (LGBT aktivist, Rumunjska), Karolina Wieckiewicz (aktivistkinja za reproduktivna prava žena, Poljska) i Cianán Russell (zastupnik u UN-u, TGU Europe) uz moderiranje Marine Škrabalo (Zaklada SOLIDARNA).

U subotu, 19. svibnja 2018. s početkom u 17:15, u Filodrammatici (Korzo 28) nakon umjetničkog performansa rumunjske umjetnice Ruth Borgfjord, održat će se razgovor pod nazivom „Tko smije vjerovati u Boga?“ (Who is Allowed to Belive in God?) o odnosu Crkve prema ženama i LGBT osobama u kojem će sudjelovati Ruth Borgfjord (Rumunjska) i Mihael Sečen (Hrvatska) uz moderiranje Marjane Harcet (Slovenija).

Festival Smoqua organizira Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“, u suradnji s udrugom PaRiter, inicijativom Građanke svom gradu i Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, a predstavlja spoj umjetnosti i aktivizma.

Kao i prethodne godine, posjetitelji/ice imaju prilike upoznati se s poviješću i značajem queera i feminizma, ovaj put pod krovnom temom Ponos i predrasude. Festival je platforma i mjesto umrežavanja za zajedničke umjetničko-aktivističke projekte te kreiranje i učvršćivanje suradnje među raznorodnom publikom. Smoqua je dio programskog pravca Kuhinja u okviru programa Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.

Također Vas pozivamo i na sva ostala događanja u okviru festivala.  Cjelokupan program festivala dostupan je ovdje.

 
 

Dozvolili ste korištenje kolačića na Vašem računalu. Odluku možete promijeniti.